DOSEDANJA DOSEŽENA PRIZNANJA NA TEKMOVANJIH PIHALNIH GODB SLOVENIJE

Novice28. aprila, 20120 Commentsmatic

Godba Sevnica se je doslej štirikrat dokazala na republiških tekmovanjih pihalnih orkestrov Slovenije, in sicer dvakrat v Krškem: 23. 5. 1981, ko je v 3. težavnostni kategoriji dosegla 163,5 točk in dobila bronasto odličje in 20. 4. 1985, ko je dosegla 257 točk in prejela bronasto odličje ter s tem potrdila svojo kvaliteto. Tretjič je godba nastopila 28. 5. 1988 v Straži pri Novem mestu z dirigentom Martinom Markom in ponovno prejela bronasto odličje. Na republiškem tekmovanju pihalnih orkestrov Slovenije v Trebnjem, 24. maja 1992, je godba dosegla bronasto plaketo. Z 22. tekmovanja pihalnih orkestrov Slovenije, ki je potekalo 12. maja 2002 v Ilirski Bistrici v organizaciji Zveze slovenskih godb, pa se je Godba Sevnica vrnila s srebrno plaketo in dosegla 83,7 točk od 100, kar kaže na napredek v njenem delovanju.

Godba Sevnica nastopa tudi na tekmovanjih in srečanjih izven naše države. Dne 8. junija 1985 in 16. junija 1990 je godba nastopila na mednarodnem srečanju gasilskih orkestrov v Krumpendorfu (Kriva Vrba) na avstrijskem Koroškem, od 29. junija do 2. julija 2000 pa na mednarodnem festivalu godb in folklornih skupin v mestu Zlin na češkem.

Od 1. do 4. septembra 2005 se je godba udeležila mednarodnih glasbenih in folklornih dnevov v mestu Leszno na Poljskem. V tekmovalnem delu je med 14 pihalnimi orkestri iz številnih evropskih držav Godba Sevnica osvojila najvišje priznanje – zlati rog. Temu izjemnemu uspehu je sledilo še priznanje za najkvalitetnejšega dirigenta. Tudi ta lovorika je odšla v Slovenijo, saj jo je prejel naš tedanji dirigent Jože Rus.

Junija 2006, je Godba Sevnica na gostovanju v mestu šteti blizu Prage na češkem, ponovno navdušila s svojimi nastopi med številnimi evropskimi godbami. Septembra se je Godba ponovno podala v tujino in sicer v Nemčijo. Najprej je gostovala v Tuerkenfeldu, svoje gostovanje pa zaključila na najodmevnejši prireditvi, Oktoberfest.

Godba Sevnica vsako leto uspešneje nastopa in dozoreva v kvalitetno godbo, ki s svojim delovanjem bistveno prispeva k bogatejšemu kulturnemu življenju v Občini Sevnica in v širšem slovenskem prostoru. Vse več pozornosti se daje gostovanjem v tujini, kjer Godba Sevnica s svojim delovanjem odlično predstavlja Slovenijo kot tudi svojo Občino Sevnica.